Gode råd til jobsamtalen

At tage til jobsamtale er en del af det at være arbejdsløs. Mange har det som at gå til jobsamtale, som de havde det med at gå til eksamen. En samtale hvor man bliver vejet og enten fundet egnet eller fundet for let. Skræmmende for mange. Har du ikke erfaring med jobsamtaler, kan man hurtigt knække nakken. Særligt hvis du har problemer med nervøsitet. Men er der nogle ting, som du kan gøre, der hjælper dig? Og er der nogle generelle gode råd. Det er der helt bestemt.

Inden du træder ind

Allerede inden du træder ind i mødelokalet med måske din kommende chef og en HR chef, kan du gøre dig et forarbejde. Det er altid en god idé at sætte sig lidt ind i den virksomhed, du skal til samtale hos. Det gjorde du sikkert allerede, da du søgte jobbet. Men læs lidt op på deres værdier, og hvad de står for. Det er samtidig et godt udgangspunkt at kende lidt til deres produkter og ydelser. Er det en højere stilling, som du skal besidde, så vil du sikkert have fået stillet en opgave. Den vil du i så fald skulle præsentere.

Vis din interesse

En del af en jobsamtale foregår som regel med at repræsentanterne for virksomheden forklarer lidt om firmaet og om afdelingen. Her skal du spidse øre og give vedkommende plads til at snakke. Det er irriterende at blive afbrudt hele tiden. Virk nysgerrig (som du jo burde være naturligt). Har du nogle spørgsmål, så stil dem men prøv at samle dem, så du ikke afbryder hele tiden.

Det formelle

Du skal klæde dig på, som virksomheden klæder sig på. Er det meget corporate, så skal du tage jakkesæt på og måske et slips. Du vil hurtigt kunne fornemme de ansattes fremtoning inde på firmaets hjemmeside. Her er der måske et overblik over medarbejdere. Husk også at give et godt fast håndtryk og kig personerne i øjnene. Ellers kan du virke for langt væk og ufokuseret. Sørg desuden for altid at have et åbent kropssprog og lade være med at lægge armene over kors. Vær positiv, sid rankt og vær smilende. Så er du godt på vej. Bliver du lidt nervøs, så tag noget vand.

Få rådgivning

Hvis du har brug for hjælp til jobsamtalen og har brug for flere råd til din ageren, så kan du kontakte din akasse-billig.dk eller jobcentret. Her vil de gerne være behjælpelige, og du kan sågar komme på workshops, hvor du lærer om nogle af de aspekter, der spiller ind til en jobsamtale. Der er nemlig mange. Har du ikke været til en samtale længe, kan det også være en god ting at genopfriske disse ting på et kursus. Så virker det ikke så fjernt, når du nu pludselig sidder til samtalen.

Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *